Normalnost licemjerja



Kad krenu priče u Prideu oni koji ga ne podržavaju imaju samo jedan argument: „ja ne paradiram i nikome ne namećem svoj privatan život“. Ma je li? Nikome ne namećete svoj privatan život, a silujete Instagram i Facebook svojim after seks selfijima, fotkama s romantičnih večerica, šetnjica, putovanja, vjenčanja, o da vjenčanja... skupljate likeove i komentare tipa: aww, slatki, kissy kissy… Nitko vas ne naziva bolesnicima i pederčinama.

Svoju „normalnost“ namećete drugima i svaki put kad neumjesno komentirate da je nekome vrijeme da uđe u vezu ili brak ili dobije dijete. Paradirate svaki put kad svog partnera/partnericu primite za ruku dok šećete gradom, svaki put kad se poljubite u javnosti, svaki put kad ponosno kažete: „Ovo je moj dečko“. Da, paradirate svakodnevno i namećete svoj privatan život svima oko sebe, a toga očito niste svjesni. Kako bi i bili kad ste rođeni „normali“ po kriterijima: Hrvat, katolik, straight. Vi ne znate kako život izgleda onima koji su imalo drugačiji. Ono što me smeta je vaša sebičnost i dvostruka mjerila. Vi imate pravo pokazivati nježnost u javnost bez ikakvog straha, osuda i prezrivih pogleda, dok netko može biti pretučen samo zato što mu majica ili frizura izgledaju „pederski“. Sigurno niste nikada razmislili o tome kako izgleda život osoba koji se boje da će ih okolina odbaciti jer ne zadovoljavaju neki od zamišljenih kriterija normalnosti. Diskriminacija u društvu, na poslu, prezrivi pogledi, izrugivanje, napadi verbalni i fizički… znam da se s tim neću morati suočiti ako kažem: ovo je moj dečko, al neko drugi hoće, a to nije pravedno. Zašto bih ja imala pravo javno priznati tko je moja ljubav, a netko drugi ne? I zašto većina ne razmišlja na taj način?


Još jedna stvar koji ne mogu shvatiti je stav ljudi koji i sami pripadaju nekoj društvenoj manjini,  vjerskoj, etničkoj, nevažno… No, hetero su pa sebe smatraju normalnima i uzimaju si za pravo osuđivati druge. Kako? Nije mi jasno. Zar ne prolazite i vi sami kroz sve ono što prolaze oni koji su na bilo koji način drugačiji od većine? Zar niste baš zato odavno trebali naučiti poštovati i prihvaćati razlike? Zahtijevate da se vaša različitost poštuje dok vi ne poštujete tuđu. Vi ste najveći licemjeri koje za koje znam.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Stari koferi

Imaš pravo na slabost

Dođi sebi kad već nemaš kome