Imaš pravo na slabost


Nemoj se nervirati, nije vrijedno tvojih živaca. Ne plači nije vrijedno tvojih suza… Sakrij svaku emociju i od sebe same. Moraš biti jaka, ne smiješ ničemu dozvoliti da te povrijedi, ma niti da te dotakne. Hrabre, snažne žene, kraljice i ratnice mijenjale su svijet, a ne male cmizdravice. Zato uguši suze, potisni bol i nastavi dalje. Tvoja obitelj te treba, tvoj šef te treba. Posao ne smije kasniti, kao ni večera.

Sve se više zahtjeva danas baca pred nas, tempo postaje neizdrživ. Nemamo ni vremena ni prava na bilo kakve slomove. Posebno ako si žena, po prirodi histerično biće kojim upravljaju podivljali hormoni. Ili si u PMS-u ili ti fali neka stvar. To su dva jedino moguća stanja i problema u životu jedne žene. Koje druge probleme možeš imati? 

Nije ti gore nego ženi od mog trećeg susjeda, tvoj te muž bar ne tuče. A ona moja susjeda s prvog kata, troje male djece ima i sama je. To su ti problemi. 

Šta tebi ima bit teško? Ja sam u tvojim godinama već dvoje djece podigla i tri kredita otplatila. Ti sama, ni muža, ni djece. Nemaš ti pojma šta su problemi.

Kako misliš teško ti je na poslu? Pa sjediš ko gospođa u uredu! Pogledaj samo radnice u Konzumu. 

I vječni klasik: Djeca u Africi gladuju. Imaš krov nad glavom, hranu i vodu. Šta si tako nezahvalna?

Koliko ste se sličnih gluposti naslušale svaki put kad ste nekome pokušale priznati koliko vam je teško? 

Od najranijih dana djeca u Africi su apsolutni protuargument za svaki tvoj nevažan, dječji problem. Kad god bi se pokušala roditeljima povjeriti da ti nešto nije po volji u tvom mladom životu, odah si nezahvalna, što god da te muči, nije ti gore nego djeci u Africi. Ali, ako te maltretiraju u školi to je problem. Ako ti netko u koga si zaljubljena kaže da si ružna, to je problem. Posebno ako imaš 13 godina i od tog dana nastaviš živjeti u uvjerenju da si ružna i da se nitko nikad neće zaljubiti u tebe. Roditelji često nemaju sluha za te stvari, to su dječje gluposti. Oni imaju prave probleme odraslih ljudi. 

Isti obrazac nastavlja se i dalje. Kad god ti je teško to je zato što si slaba. Daj se saberi, pogledaj koliko je drugima teže, ti tu cmizdriš zbog gluposti. Istina je da su naši problemi često neusporedivo nevažni u odnosu na probleme svjetskih razmjera, uključujući glad u Africi, konstantne ratove, migrantske krize i druga pitanja života, svemira i svega ostalog.

Isto tako je istina da u trenu kad ti se dogodi nešto što te povrijedi, naljuti, razočara… to postaje najveći problem tvog svemira i to je ok. Stvarno ok. Imaš pravo osjetiti tu bol, razočaranje, ljutnju. Imaš pravo stati kad je previše. Imaš pravo sjesti i plakati, ne zbog njega nego zbog sebe. Uvijek ti kažu: taj debil nije vrijedan tvojih suza – ne, nije vrijedan toga da ta bol ostane potisnuta u tebi.

Imaš si pravo dozvoliti da osjetiš, doživiš, proživiš i izbaciš svaku negativnu emociju koja te pogodi. To nije slabost, to je snaga. To je moć suočavanja s teškim osjećajima. Stisni zube i idi dalje nije ništa drugo već guranje pod tepih, potiskivanje, gomilanje teških stanja/sranja negdje duboko u sebi. Sloj na sloj, sloj na sloj do eksplozije kakve bi se posramila i atomska bomba. I onda kažu PMS, ma PMS nije ništa drugo nego probijanje na površinu svega što smo tako dugu pokušavale potisnuti.

Imaš pravo stati s poslom kad postane previše. Imaš pravo izaći iz svi odnosa koji te iscrpljuju. Imaš pravo udaljiti se od ljudi koji te vrijeđaju i povređuju. To nije slabost, to je poštivanje sebe. To je snaga da se obrane vlastite granice i da se prereže sve što se mora prerezati.

Isto tako, imaš pravo tražiti snažnog muškarca koji će ti dozvoliti da budeš slaba. Nećeš ga lako naći, snažne žene teško nalaze sebi ravne. I to je u redu. Imaš prvo ne pristajati na išta manje. Imaš pravo odbiti biti majka nečijem četrdesetogodišnjem sinu. Imaš se pravo osjećati dobro sama i odjebat sve koji ti govore da si se odavno trebala udati. Snažne žene imaju dovoljno snage čekati onog pravog.

Snažne žene prihvaćaju svoje slabosti, hrabro se nose s njima, i nitko ih nikada neće moći upotrijebiti protiv njih. Sljedeći put kad ti netko kaže da si slaba jer si dozvolila emocijama da te dotaknu, samo se nasmiješi i nastavi svojim putem. Ti znaš što je prava snaga. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Stari koferi

Dođi sebi kad već nemaš kome