Sretan vam dan zaljubljenih u novac


 Samo kupi, kupi, kupi… što veći poklon, što sjajniji, što skuplji. Tko je rekao da ljubav nema cijenu? Itekako ima. Reče jednom jedna žena: „Ako misli da vrijediš platit će.“ Da, platit će najskuplji parfem u parfumeriji, ma koliko god bilo nerazumno na malu bočicu tekućine koja se raspršuje potrošiti skoro 1000 kuna. Platit će možda i neku dizajnersku torbicu, mislim da se tu cijene kreću u stoticama eura. A ni nakit nikad nije na odmet.

Od početka mjeseca reklame nas uvjeravaju da u mjesecu ljubavi moramo posjetiti neko udaljeno, romantično mjesto, pa svaka turistička agencija nudi cijeli spektar aranžmana. „Ljubavi plati put u Pariz, plati wellnes vikend… plati skupu večeru... samo plati, plati, plati… Ako me voliš, a voliš me, zar ne?“
Jedna ruža više nije dovoljna. Može proći samo uz romantičnu večeru u Parizu. Sve ispod toga je nedovoljan dokaz ljubavi. Često su ovih dana na netu izlazili članci u kojima su autorice žene savjetovale muškarcima što, točnije što ne kupiti svojim partnericama za taj tako važan dan. Poruka svih tih tekstova je: ne kupujte ništa jeftino!

Konzumerističko društvo pretvorilo nas je u svoje robove, namećući norme kojima se ne odupiremo da ne bi ispali čudni, škrti, nevoljeni, da se naša ljubav ne bi činila nedovoljnom. Da ne bi slučajno bili jadni i sami na taj dan, ugostitelji su nam izašli u susret organizirajući zabave za samce i patryje na kojima ćemo garantirano pronaći svoju srodnu dušu, ako ne za cijeli život onda barem za taj jedan dan kada nitko ne smije ostati sam. Ako je netko ipak sam na dan zaljubljenih mora da je u strašnoj depresiji koju će ublažiti neka skupa boca vina i fina čokolada. 

Sve u svemu taj izmišljeni dan zaljubljenih ne čini parove zaljubljenijima nego opterećenima, koliko treba platiti dokaz ljubavi? One koji su sami čini jadnima, manje vrijednima. Većina ih govori da ih nije briga za taj glupi dan, dok u sebi ipak pate, svatko želi biti voljen. Valentinovo čini sretnima samo svoje tvorce, kompanije, stvaratelje profita. To je ljubav koja se danas slavi – ljubav prema novcu!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Stari koferi

Imaš pravo na slabost

Dođi sebi kad već nemaš kome