Poreznici i sinovi


Evo nam Linić natovario i poreznike na vrat. Nemam ja ništa protiv suzbijanja sive i crne ekonomije, baš naprotiv, nek se stane već jednom lopovima na kraj. Ali problem je naravno to što se u našoj državi uvijek sitne ribe love u mreže, velike ih izbjegnu. 

Tako najveći prijestupnici imaju najdeblje veze. S par eura sve se podmaže. Zna se ko je ko i šta je čije. Zna se koje objekte porezna redovito zaobilazi. A da ne bi ispalo da baš ništa nisu radili, zatvorit će kafić nekog jadnika koji se bori da pošten preživi u ovom svijetu, al eto dogodio im se propust, konobar nije stigao iz novčanika izvadit 2 kune manče. 

Svatko tko je bar par dana radio u ugostiteljstvu ili trgovini zna da kasa ne može svakog trenutka savršeno štimati, posebno ne u gužvama kakve su sad u špici sezone. Dok vam ljudi živčane u redu za blagajnu, ili na šanku, ili na terasi… kolege vas zovu na sve strane, ne znate di vam je glava ni di vam je rep… bitno je samo tu gužvu što prije raščistiti. I onda se baš desi da nemate sitnog, pa posudite od kolegice, vratit ćete poslije, pa vam netko ostavi koju kunu više, ubacite sve zajedno u promet, izdvojit ćete kasnije… i u tom svemu, evo porezne… 100 kuna viška u blagajni za čas. Neevidentirani prihod, bla, bla, bla… Kazna, zatvaranje objekta, ostajete bez posla, bez plaće… 

A ono da će loviti turiste koji ne uzimaju račune to mi je posebno genijalna ideja. Turisti jadni ne znaju ni gdje su, kamoli to da bi trebali imati sa sobom račun za sladoled, valjda dok ga ne probave. Pa su laka menta za brzo punjenje proračuna, a naša turistička ponuda obogaćena je za nezaboravno iskustvo dobivanja besmislenih kazni. Ono kao: „Dobro nam došli! Izvolite vašu kaznu. Uživajte u boravku i dođite nam opet!“ Svakako će se dobar glas prošiti o našoj lijepoj zemlji i horde turista će navalit da bi uživale u ovoj vrsti avanturističkog turizma.

Još jedan apsurd u cijeloj toj priči je legalna pljačka trusta. Trgovci i ugostitelji imaju toliku slobodu formiranja cijena da u turističkim mjestima, kampovima i naseljima cijene svega mogu biti i do 300% više od normalnih. Tu nitko ne intervenira, jer viša cijena znači veći prihod u državnu kasu. Turiste se lupa po džepovima kako se stigne, pa jadnik plati kruh 300% više nego bi trebao još ne uzme račun, šta će mu taj papir, pa ga globi poreznik ispred dućana… Da, doći će nam opet i proširit će u svojoj zemlji dobar glas o Hrvatskoj.

Svi znaju onaj vic: “… mi gologuzi prvi najebemo!“ I svi znaju da to nije samo vic. Pošteni uvijek najebu prvi. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Stari koferi

Imaš pravo na slabost

Strah - naš najmoćniji neprijatelj