Zavadi pa vladaj!



Referendum o definiciji braka glavna je tema već tjednima. A ja se cijelo to vrijeme pitam: Zašto? Zašto se cijela država toliko bavi tim pitanjem? Zašto mu se daje toliko medijskog prostora pored rekordne nezaposlenosti, potresa na vrhovima državnih firmi, bahatih političara koji troše naš novac…? U pripremi je i proračun za 2014. klimav, pun rupa pa nam prijeti intervencija MMF-a, rezanje plaća i socijalnih prava, novi otkazi, dizanje PDV-a (opet!)… a čime se mi bavimo i zašto? E pa baš zato! 

Čini mi se da je cijela ta priča plasirana da nam skrene pažnju s bitnih stvari na nebitne. Da drži naše mozgove zaokupljene glupostima i oči slijepima za prave probleme. Otkad postoje mediji postoje i načini za manipulaciju njima. Vlada postavlja agendu, odlučuje o kojim temama i koliko smijemo znati, o čemu smijemo razgovarati i o čemu uopće smijemo razmišljati. 

Politički spin pobrinuo se da budemo „pravilo“ informirani po principu zavadi pa vladaj. Ono: Pokrali smo vas, uništili smo vas… al ne mrzite nas, mrzite se međusobno, mrzite pedere i one koji nisu pederi al ne mrze pedere… I tako smo se mi stvarno zavadili. Svatko je imao nešto za reći, misliti, napisati o toj temi, pa čak i profilne slike na fejsu promijeniti u ZA ili PROTIV. A nitko nije spomenuo danas uhićenog Nadana Vidoševića, koji je prije par godina bio ozbiljan kandidat za predsjednika države, pardon, mafije. Peru se milijuni u vešmašini državnih firmi, uhljebljuju se rodbinski pogodni, kupuju se neshvatljivo skupi auti… Ovi s vrha uništavaju nam ono malo što još nisu uspjeli uništiti, uzimaju nam i ono što su nam već uzeli - budućnost, a mi to ne primjećujemo jer smo prezaokupljeni razmišljajući o tome ko koga i kako jebe. 

Da se vodi saborska rasprava o raspisivanju referenduma znali smo svi. A proračun za sljedeću godinu krojio se u tišini. Zašto? Jer je cilj političke elite držati pažnju javnosti zaokupljenu nebitnim stvarima kako se ne bi imala vremena razmišljati o bitnim društvenim problemima. Proračunski deficit veći je od crne rupe. Prijeti nam Europska komisija, MMF, rezovi, otkazi, veći porezi… Hrvatska je izgubila ekonomsku samostalnost, ona je sad u rukama Bruxellesa. I to zbog čega, zbog koga? Zbog lopova na vlasti. 

Lijepo pišu strani novinari o nama: "Mnoge države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu". Tu i tamo padne koja glava, al neko mora pasti da drugi mogu krasti. Da se čini kao da državne institucije rade svoj posao, zakolje se pokoje žrtveno janje, zamažu nam se oči. Kao gladnim psima bace nam kost da se pokoljemo oko nje, umjesto da se ujedinimo protiv njih. 

U državi kojom vlada mafija, u kojoj nam kandidat za predsjednika obećaje borbu protiv kriminala i korupcije dok istovremeno puni svoje džepove našim milijunima, a bivši premijer je u zatvoru već godinama… mi i dalje ne shvaćamo njihove prljave igre. Bacaju nam mamce na koje se lovimo, plasiraju nam laži u koje vjerujemo, drže nas u neznanju i uspijevaju nas zavaditi… sve kako bi nas oslabili, oslijepili, obeshrabrili da se ujedinimo u borbi protiv stvarnih uzroka problema ove zemlje – lopovske elite na njenom vrhu. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Stari koferi

Imaš pravo na slabost

Strah - naš najmoćniji neprijatelj