Stručno o(ne)sposobljavanje - apsolutni zajeb




Nemoj biti razmažena i bahata, radi za soma i 600. Ooo gle, povećali su ti plaću na dva i 400. Jeeee!!! Kava sreća. Ni da si svoje dvije diplome zajedno s tuljcima uguram u guzicu ne bi me toliko zadovoljile. Pusti ti pare, iskustvo je bitno. Naučit ćeš, naučit ćeš svašta. Naučit ćeš da je život fer i sve je predivno, predivno… ili ipak ne? 

Kako god, imaš samo jednu šansu i samo jednu godinu. U kakvu ćeš firmu upasti i kakvo ćeš iskustvo steći to je čisti rulet, a šta ćeš nakon toga i nije tako neizvjesno, vratit ćeš se doma - na burzu. I ne brini, bilo da si stručno osposobljen ili onesposobljen ostat ćeš na burzi, i ako znaš nešto radit ostat ćeš na burzi, i ako ne znaš ostat ćeš na burzi.

Pa razmisli malo. Situacija je sasvim logična. Zašto bi te itko zaposlio za 4, 5 soma, plus doprinosi i pizdarije, kad lijepo može uzet nekog klica na trošak genijalne nam države. Pa su tako naravno istrebljeni svi “normalni” poslovi i oglasa za “prava” radna mjesta više nema. Sve stručno, pa stručno… Očito nije regulirano ni kakva moraju biti, ni koliko takvih radnih mjesta može biti. Tako na HZZ-u fino stoje oglasi: Voditelj marketinga - stručno osposobljavanje. Ma daj ne seri! Ono fakat ne seri! Koliku bi plaću i kakvo iskustvo zapravo trebao imati voditelj marketinga? 

Razmetali se ministri uspjesima ove mjere, 60% mladih koji su ušli u sustav se zaposlilo. A šta se desilo s onih 40% koji nisu, i sa svima onima koji su ostali van sustava? O tome se šuti. Šuti se i o tome da je postala znanstvena fantastika naći oglas koji nije za stručno, a kamo li zaposliti se “za pravo”. Žalosno je što na stručno svi gledaju kao nekakvu praksu i ne priznaju ti to kao relevantno iskustvo. I onda se opet nađeš na početku kruga, na burzi. Osposobljen ili ne, nebitno - sjeban si. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Stari koferi

Imaš pravo na slabost

Strah - naš najmoćniji neprijatelj