Ne.



Ne znam zašto se mojim starcima činilo jako pametnim učiti svoju djecu da ne govore ne. Nikome, ni njima, ni profesorima, ni nadređenima… Budi poslušna i kimaj pognutom glavom. Ne izgovaraj ta dva zabranjena slova - N E.

I tako odrasteš s uvjerenjem da moraš prihvaćati sve što ide na tvoju štetu, uvijek reći da, i možda samo nečujno prigovoriti, u sebi.  Svijet izgleda kao mjesto u kojem su se svi urotili protiv tvoje volje, uvijek su tuđe želje važnije od tvojih, uvijek moraš žrtvovati nešto svoje u korist nečeg tuđeg. Dok napokon ne shvatiš da si odrasla osoba i da imaš pravo odbaciti sve naučene obrasce koji ti više ne služe. Imaš pravo odbaciti sve što više ne doprinosi tvom životu, pa čak i uvjerenja usađena od roditelja.

Čudesno je koliko oslobađajuće djeluje kada shvatiš da smiješ reći ne svima i svemu. Reći ne nije sebično, reći ne je poštivanje sebe, svog vremena i prostora. Reći ne nije bezobrazno, reći ne je samo davanje do znanja drugoj strani da se ne slažeš s tim što ona očekuje od tebe. Kada kažeš ne nekim divnim čudom počinju navirati druga, za tebe povoljnija rješenja.

Ej, možeš… Ne.
Ej, trebam… Ne.
Ej, molim te… Ne.
Napravi… Donesi… Posudi… Dođi… Odi… Budi… NE.
Ostani prekovremeno… Radi vikendom… Nosi posao kući… Uvijek budi dostupna… Odgovaraj na mailove… NE.

Ljudi ne vole čuti tu riječ, neki čak i misle da im ona ne smije biti izgovorena. Zato je zabavno gledati njihove izbezumljene face kad je čuju… kkkkako misliš nnne? Pa tako… Svaki put kad se od tebe očekuje da kažeš da to je zato što je netko drugi rekao ne. Netko drugi znao je postaviti granice, moraš ih postaviti i ti. Tvoj život, tvoji planovi, tvoja obitelj i tvoje slobodno vrijeme vrijede isto kao i životi, obitelji i planovi drugih.


Nove objave pratite na Facebooku Ja nisam ovca

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Stari koferi

Imaš pravo na slabost

Dođi sebi kad već nemaš kome